Nieuws

MICHELLE

30 december 2020: De laatste werkdag van Michele Desmet

Beste bewoners, bezoeker, familieleden, collega’s, bestuurders,

Na meer dan 41 jaar werken in de Korenbloem neem ik afscheid.

Als pasafgestudeerde kreeg ik in 1979 de kans om aan de slag te gaan in een pas opgericht rusthuis, in de oude kliniek van dokter Lauwers. Na 6 maanden mocht ik de toenmalige directrice vervangen en dit werd het begin van een lang verhaal waar de kwaliteitszorg voor ouderen tot op vandaag centraal staat.

Het werd een verhaal waaraan vele medewerkers gedurende vele jaren hebben meegeschreven en dat gedragen werd door dag na dag het beste van zichzelf te geven. Met dezelfde passie heb ik geprobeerd om dit verhaal te continueren. Ik ben blij om op het einde van mijn loopbaan te zeggen dat ik dit werk zielsgraag heb gedaan. Dit betekent niet dat alles vanzelf gegaan is. Het is een kwestie van geven en nemen maar ook van delen en ontvangen.

Gaandeweg heb ik geleerd wat kwaliteitsvolle ouderenzorg is. Er was weinig aandacht voor de ouderenzorg en voor kwetsbare ouderen in het bijzonder. Het was dan ook een geschenk dat ik de ruimte kreeg, om vanuit mijn bezieling en overtuiging op zoek kon gaan naar hoe we samen

een warme, huiselijke woon- en leefgemeenschap konden creëren. Al vanaf 1982  was de Korenbloem ingebed in de buurt en waren we actief in de thuiszorg. Ik mocht mede innovatieve projecten uitwerken, had mijn inbreng in de architectuur van de verschillende gebouwen….

Vandaag is de Korenbloem een begrip in de regio van kwaliteit en innovatie. Hier ben ik fier op maar ook bescheiden. Dit alles kon pas gerealiseerd worden dankzij de kansen die we kregen van het bestuur maar vooral door de inzet van alle medewerkers die dagdagelijks de visie waarmaken. Ik wil hierbij zeker de talrijke vrijwilligers niet vergeten die voor mij als de slagroom op de taart zijn. De vele familieleden die ons bijstaan voor het welbevinden van de bewoners zijn voor mij van onschatbare waarde. Laatst maar niet in het minst denk ik aan de vele bewoners en  bezoekers; zij waren onze leermeesters die van onze werkgemeenschap een lerende organisatie maakten. Ik ben dan ook heel dankbaar voor wat wij met zijn allen gerealiseerd hebben.

Loslaten wat je dierbaar is is niet gemakkelijk maar loslaten hoort bij het leven.

Ik wens het bestuur, Kristof, het managementteam en alle medewerkers alle goeds toe bij de vele uitdagingen die nu voor de deur staan in de zorg voor ouderen.

Van harte.

Michèle Desmet

1
1

Informatiemoment project “de Pergola” voor sociale diensten: 10 september 2020

Donderdag 10 september organiseerde de Korenbloem een toelichting over de laatste fase van het pilootproject met de realisatie van “de Pergola”. Ondanks de covid-periode konden wij meer dan 40 personen op een veilige manier kennis laten maken met onze visie en een exclusieve rondleiding geven in het nieuwbouwproject. Katrien en Julie, onze medewerkers op de sociale dienst, zorgden voor een vlekkeloos verloop.

Het nieuwbouwproject werd voorgesteld.het WZC de Pergola beschikt over 32 nieuwe kamers voor ouderen met zorg, ingedeeld in 4 kleine woningen van 8 bewoners. Dankzij deze indeling kan de Korenbloem verder de kaart trekken van de kleinschaligheid en huiselijkheid waar zorg op maat en zinvolle dagbesteding centraal staan.Op het gelijkvloerse bevinden zich 6 kamers orienterend kortverblijf en de 2 gerenoveerde centra voor dagverzorging “De Pergola centrum voor dagverzorging” en “het Landhuis centrum voor dagverzorging “.

Dank je voor de belangstelling

Foto Buitenkant
foto buitenkant

Het 2de project "De Pergola" krijgt vorm !

Ook “den bouw” werd het slachtoffer van COVID-19; de werken zijn stil gelegd tussen 20/3 en 20/4. De heropstart was voorzichtig maar ondertussen is iedereen terug actief. De stilstand heeft uiteraard een effect op de vooropgestelde einddatum van 1/7/2020. Deze kan niet meer gehaald worden ! De nieuwe – haalbare – einddatum van de werken is voorzien op 4/10/2020. De eerste inhuizing van bewoners kan dus vanaf 5/10/2020.

Sedert deze week zijn de ruwe afwerkingswerken in het gebouw gestart. De stellingen zullen systematisch gaan verdwijnen, de laatste verflaag wordt rond de verlofperiode gelegd. De buitenaanleg werd gestart en in de laatste fase komt de aanleg van de parking eraan. De kleine bestelwagens, de kranen, het stof, het lawaai, … alles moet tegen eind september verdwenen zijn of gaan verdwijnen. Het wordt alvast een stille nazomer !

Concreet denken we eraan om vanaf september heel voorzichtig aan alles in gereedheid te brengen om te kunnen opstarten vanaf oktober. Want, eenmaal de arbeiders de werf hebben verlaten, mogen wij in actie komen. De voorbereiding van deel A heeft ons veel bijgeleerd en we hopen het alvast veel beter/vlotter te kunnen doen. De dagcentra Het Landhuis en de Pergola zullen de eersten zijn die intrek nemen in het nieuwe gebouw. Ook een deel van het administratief personeel zal in de loop van oktober verhuizen. Vanaf begin oktober kunnen nieuwe bewoners en nieuwe medewerkers de woningen gaan opstarten.

De grootse opendeurdag van de site werd eind september geannuleerd maar zal zeker doorgaan. Een nieuwe datum zullen we prikken eens corona ons dit toelaat.

Wordt dus zeker vervolgd !

Nieuwe vacatures voor vrijwilligers !!

Interesse in vrijwilligerswerk ? Op zoek naar een nuttige tijdsinvulling ? Bekijk zeker de nieuwe vacatures voor vrijwilligers !! Er zit zeker iets voor u tussen !! Tot binnenkort !

Wonen in het Portiek, enkele verduidelijkingen !

Tijdens en na de opendeurdag kregen we verschillende vragen over het wonen, leven en de zorg binnen het Portiek. Meer info hierover vindt u terug onder algemene informatie !

Korenbloemje en folder Villa

Wenst u op de hoogte te blijven van de Korenbloem en wat nieuws mee te pikken van de verschillende woningen ? Neem dan zeker een kijk op het item “info” en lees het Korenbloempje en/of de folder van de Villa !!

ESF_site

ESF

De Korenbloem startte op 1/07/2017 met een ESF dossier “innovatieve arbeidsorganisatie”. Daarna volgde een dossier “opleidingen” 1/12/2018. dankzij de financiële middelen van Vlaanderen en het ESF kon de Korenbloem een grote interne reorganisatie waar maken. Zowel de macro-als microstructuur werden herwerkt en via het dossier opleidingen werd de visie van zelforganiserende en zelfwerkende teams in de praktijk uitgewerkt. De financiële middelen gaven ons de ruimte om externe lesgevers aan te trekken en samen met alle medewerkers de werking gestalte te geven.
In 2020 loopt het dossier ten einde, de uitwerking op de werkvloer loopt nog verder maar de aanzet is zeker al gegeven.